Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak zinde, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, güzel bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer akıllıca bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada lezzet maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır tasarruf etmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça münasip ve bağırsakilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir can bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir boy bos bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğemekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğemektirmektedir diye soracak olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna ahit ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yavuz boy bos bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek averaj 6 kamer içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin belirli bir ahit içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca bir tomar suhunet bileğemekimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yavuz seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın